23 de juny de 2016

Literatura, art i memòria viva


El divendres 17 de juny, a la librería La Memòria de Barcelona, aconseguim reunir en una sola taula literatura, art i memòria viva. Es tractava de la presentació del llibre El vell al pont, de Hemingway. Van intervenir l'escriptor Sebastià Bennasar, que va oferir la contextualització literària de l'obra; Pere Ginard, l'il·lustrador del llibre, i Maria Estela Ferré, escriptora i protagonista dels fets que narra el relat. Un relat que ens emplaça en un pont de barques sobre el riu Ebre, l'any 1938. Allí un soldat republicà tracta de convèncer a un ancià d'Amposta perque segueixi caminant i s'allunyi el més aviat possible de l'imminent atac aeri de les tropes feixistes.

Maria Estela Ferré, també d'Amposta, tenia sis anys quan, igual que milers de persones "sense idees polítiques", es va veure obligada a abandonar la seva casa i fugir del front, de la guerra i de la mort. El seu testimoniatge, no obstant això, estava ple de cruesa i d'esperança, un missatge que fem nostre des de l'editorial, i que també creiem present en les il·lustracions realitzades per Pere Ginard a partir de fotografies de la Guerra Civil, exposadas en les parets de pedra d'aquesta llibreria de Gràcia fins al dia 15 de juliol.

Comptem amb els nostres lectors perquè aquest llibre es converteixi en una baula més de la cadena de trobades imprescindibles que serveixin de marc per a la reflexió i el diàleg sobre les víctimes d'aquesta i totes les guerres.


0 comentarios: